Inredningstips!!

Inredningstips

 

Vad kan du göra själv för att förnya i ditt hem? Här kommer ett förstahjälpen kit i form av nyttiga inredningstips: 

                                                                                

Grunden:

Städa. Det är lätt att hålla snyggt om du börjar med att städa och försöker göra detta när det behövs.

- Plocka undan saker som inte har någon egentlig plats i rummet. Släng eller ge bort sådant du inte använder, även i skåp och garderober. Det ger en känsla av lätthet att göra sig av med sådant som bara tar plats.

- Planera din förvaring noga. Att alla saker har en plats gör det lättare för dig i vardagen.

- Var noga med att lägga tillbaka sakerna på dess plats när du använt dem. Detta gör att du sparar massor med tid och energi istället för att gå och småplocka hela tiden!

- Tomma ytor är mer lättstädade och ger ett lugnare intryck , man behöver inte ställa en prydnadssak på varje liten yta.

-Täckta skåp och lådor tar bort den stökiga känslan.

Balans och harmoni                                                                       Stingray gungstol, Fredericia

- Ha alltid en tanke med alla saker du har i rummet. Varje sak och möbel ska kännas att det är du som valt det och ställt det där av en anledning.

- Bestäm dig för ett tema som ska passa in med resten av huset, på så sett får du fram den röda tråden vilket skapar harmoni i rummet. Det kan vara en färg, en stil eller bara en känsla som är just du.

- Stanna upp och gå på magkänslan var tex sängen ska stå, första känslan stämmer oftast. Tänk efter om du utnyttjat rummet på bästa sätt. Övermöblera inte och placera inte möbler där de egentligen inte får plats. 

- Textilier ger  en mer harmonisk känsla, kuddar, plädar, mattor etc. En smaksak  hur mycket du vill ha men lite textil behövs som regel för trevnadskänslan.

- Bort med alla "tillfälligt" placerade saker. Saker under trappan, kartonger med saker som egentligen ska ner i källaren, byrån du egentligen inte vill ha, ouppackade väskor och påsar. Dessa saker tar mer energi av dig där dom står än om du skulle ta 5 minuter att packa upp alternativt flytta på.

- Försök ha ett så enhetligt möblemang som möjligt. Det går givetvis att blanda olika stilar på möbler men någon slags tanke bakom måste det vara för att det inte ska kännas som om man slängt ihop det man fick tag på.

Färg            Confetti, Zone company                                                                                                                                                                       

- Det är viktigt att färgerna i ett rum passar ihop, golv, som är grunden, med väggar och möbler. Mörka färger på väggarna ger intrycket av ett mindre rum och ljusa ger intrycket av ett större. Man kan också lura ögat med färger, tex om man har en lång hall och gör kortväggen i en mörkare nyans skapar man intrycket av att hallen är kortare.  Det kan vara effektfullt med fondväggar i färg. Om du bara målar en vägg är det dessutom lätt att göra om när du tröttnat. Med färg kan du göra ett rum i rummet.  Måla en yta tex där du har matbordet i det kombinerade mat/vardagsrummet så blir det genast en avgränsad yta.

- Ett enkelt sätt att gå tillväga när du ska inreda ett rum är att skapa ett collage av de material du tänkt använda, tex färger och tygprover på allt du tänkt använda dig av i rummet så får du en känsla för hur färger och mönster passar ihop.

- Tänk på att färg uppfattas olika i olika ljus och i olika kombinationer. Det bästa sättet om du ska måla en vägg är att provmåla lite på just den väggen för att få rätt nyans. Du kommer snabbt att upptäcka hur olika färger kan se ut i olika miljöer. Den färgen som var så snygg i färgaffären kanske inte alls passar hemma hos dig.

- Komplementfärger innebär färger som framhäver varandra. Det är färger som ligger mittemot varandra i en så kallad färgtonscirkel. Det är bra att använda komplementfärger för att framhäva detaljer i ditt hem som tex kuddar i soffan eller prydnadssaker. Ett knep att få fram en komplementfärg är att titta intensivt på en färgad yta och sedan blunda. Då ser man samma kontur fast i komplementfärgen. Prova får du se!


Belysning        Norm 69, Normann-C

- Allmän belysning är bra i alla rum, detta innebär taklampor (pendlar, plafonder, lysrör) alternativt nedåtriktade spotlights. Man kan även koppla dimmers till dessa så kan man skapa stämning även med dem.

- Punktbelysning använder du dig av för stämningen skull eller för funktion t ex fönster lampa, läslampa, golvglob under en trappa (istället för skiten du rensade bort!) Det blir också effektfullt att lysa upp saker du tycker är fina. Rikta en spotlight  mot en tavla eller ett prydnadsföremål. Har du en lampa som lyser rakt upp i taket skapar det en känsla av rymd. Det är också viktigt att ljuset kommer från olika nivåer i rummet, inte bara från taket. Det ger en mysigare stämning i rummet med fler smålampor istället för en stor. 

- Det är viktigt att  du försöker få balans i rummet med belysningen , dela upp punktbelysningen så du kan skapa olika stämningar beroende på vilka lampor du väljer att ha tända.

- Ett rum med mörka tapeter kräver mer ljus än ett rum med ljusa väggar.


 

Slutligen          Pluginn, Töreboda designklock

Sätt personlig prägel på ditt hem. Det är du som bor där och bara du som vet vad du tycker om! Känner du inte för att lyssna på några inredningstips, gör inte det, så  länge du trivs!

  Med dessa råd kommer du, som väljer att ta dem till dig, en bit på väg. Har du några funderingar  så hör av dig till oss!  


Källa: www.inneonline.se






NAMN
 

MAIL


URL


SKRIV DIN KOMMENTAR


Spara?