Dear santa..

 

Din sko!

 
 
 
 
 
 

Bra läsning!

Mycket prat om det där med kondition före eller efter styrka. Där av detta inlägg!
Du ska alltid köra styrka först och kondition efter, något jag alltid KÖRT på och KÖR på!
 
Hitta ett grymt inlägg om detta där det är otroligt bra skrivet och läsvärt.
 
Rubriken lyder:
 
 
STYRKA INNAN KONDITION - SLUTA KÖRA KONDITION INNAN DU STYRKETRÄNART!

"Det dödar mig varje gång jag ser det. En efter en dyker upp på gymmet. De checkar in i receptionen, byter om och gör en rusning mot konditionsutrustningen. Någonstans mellan 20 och 60 minuter senare drar dem sig bort från löpbandet och vidare till vikterna för att starta sin styrketräning.
Detta kan vara det mest vanliga misstaget jag har sett under mina 15 år som jag utbildat i gym från New York till Kalifornien. Det finns ett antal skäl till varför denna sekvens inte bara kan minimera dina resultat, men också ökar risken för skador.

Låt oss göra ett par saker klart innan vi kommer igång. Om du vill värma upp genom att köra 5 minuters konditionsträning innan du går på vikterna, så är det inga problem. Om det känns som att du är bättre förberedd för att träna hårt och få ut det mesta av din styrketräning, bra.
I kallare klimat, särskilt med hösten och vintern, kan detta till och med vara att rekommendera. Men kom ihåg, vi pratar om att värma upp hjärtat innan träning, inte en konditionspass som syftar till att bränna fett. Som ändå inte kommer funka om du inte har rätt sekvens på din träning.

- Näringsmässiga skäl

Någonsin hört att du kommer att bränna mer fett om du kör kondition på fastande mage? detta är fel. Du kommer att bränna mer fett om du är tömd på kolhydrater innan du kör konditionsträningen. Protein och fett i kosten påverkar inte ekvationen.
Om du vill, och det skulle magen inte bry sig om, kan du dricka en protein drink med hög proteinhalt / mycket låg kolhydratshalt eller äta ett kycklingbröst eller en bit magert rött kött minuter innan du börjar konditionsträningen och du skulle fortfarande bränna samma mängd fett som på tom mage. Men om du äter en bit frukt eller en kopp ris innan samma konditionspass kommer du alltså inte att bränna något fett.

När du äter kolhydrater, lagrar kroppen dem i form av glykogen i levern. Sedan när du behöver använda energi kommer glykogen depåerna användas tills de är tömda. Problemet är att kroppen inte kommer att bränna fett förräns alla glykogen depåer är tömda.
Nu till det riktigt dåliga nyheterna: Studier har visat att det kan ta så mycket som 29 minuter av konditionsträning för att tömma dina glykogen depåer. Så när du gjorde din 30 minuters konditionsträning efter att ha ätit kolhydrater någon gång flera timmar innan konditionsträningen, brände du fett under en minut - en hel minut.

Betyder det att konditionsträningen var ett totalt slöseri med tid? Nej, det finns två fördelar med att låta hjärtat arbeta. Att varje gång du kör ett konditionspass bränner du fett (efter 29 minuter) och höjer din ämnesomsättning, vilket ökar kroppens förmåga att metabolisera mat och bränna fett under flera timmar efter passet. Du får förmånen oavsett om dina glykogen depåer är fulla eller tomma.
Så varför göra nåt till halva nyttan när du kan få ut så mycket mer av ditt konditionspass?.

Medan glykogen (kolhydrater) kommer att beröva dig den fulla nyttan av din konditionsträning, har det motsatt effekt på att träna med vikter. Kom ihåg att fördelarna med styrketräning bygger / underhåller ren muskelmassa och förhöjer din ämnesomsättning. Detta är anaerob aktivitet, inte aerob aktivitet som konditionsträning. Därför behöver du inte stryketräna för att bränna kroppsfett. Du gör det för att bygga muskler.

När du styrketränar (anaerob aktivitet), är kroppens föredragna energikälla som gör att du kan träna hårt och vara och förbli stark under träning - du gissade rätt - kolhydrater.
Så, om du tränar innan du kör konditionsträning, är det glykogen som används för produktiv träning och den finns tillgänglig. När du tränar används glykogen som energi tills depåerna är tömda. Ah! tömda glykogen depåer tänker du.
Exakt där du vill vara när du startar din konditionsträning (aerob aktivitet) så att du kan bränna fett!

- Praktiska skäl

Utöver de näringsmässiga skäl vi redan har täckt, finns det andra praktiska överväganden som dikterar varför du ska styrketräna innan ett konditionspass. Har du hört talas om eller bevittnat att många skadar sig genom att gå på ett löpband / crosstrainer eller att cykla? Inte jag heller.
I ett större perspektiv kan konditionsträning vara tråkigt ibland, men skaderisken är ganska liten. Hur många gånger har du sett eller hört någon prata om att det drar eller känns konstigt eller upplever ett visst obehag på grund av något de gjorde under sin styrketräning? Förhoppningsvis inte alltför ofta, men antagligen mycket mer än med konditionsträning.
Så vi kan komma överens om att mellan de två, finns det en större risk för skador med styrketräning än med konditionsträning.

Med tanke på detta faktum, känns det inte då självklart att styrketräna först när du är som fräschast och har mest energi? Självklart kommer du att vara i toppform när du kommer till gymmet och inte efter att du har kört kondition en halvtimme eller mer vid en tillräckligt hög hjärtfrekvens för att bränna fett.

Summan av kardemumman: styrketräna först när du har allt till din fördel. Du kommer att vara mentalt och fysiskt friskare och starkare. Du kommer att vara i den ideala fysiologiska miljön som en följd av din kost och på bästa sätt använda dina glykogen depåer för den verksamhet som du bedriver och respektive de fördelar de erbjuder.

För maximalt resultat, så är det styrketräning före konditionsträning som gäller."

LÄNK 

Finns många olika diskussioner om det där om vad som är rätt lr fel. B.l.a dela upp dagarna, som ovan om man ska kobinera eller mixa ett pass, alltså börja med cardio en liten stund bara (kanske 20min) sen styrka sen cardio på det igen men längre/mer ansträngt. osv osv.. man kan disskutera detta mycket och länge men fann inlägget ovan bra och logiskt och är det tänket jag lärt mig och kör på.

 

 
 

Måndag!

 
Måndag och starta upp med ett pass på gymmet där jag körde bröst, framsida axel, mellersta axel och triceps. Inte min bästa dagsform idag men kämpa på och kände mig nöjd när jag gick därifrån med känslan att jag gjort så gott jag kan. :)
 
Nästa pass blir ben och rumpa som fokus! Mitt absoluta favorit pass i veckan. Man ska köra så man knappt kan gå ner för trappan för då vet man att man verkligen tagit i och gjort bra ifrån sig.
 
Inte trodde jag för några år sen att jag skulle tycka träning var så kul. Var aldrig den tjejen som gilla gymnastiken i skolan, spela fotboll eller höll på med någon annan sport. Min dröm när jag var liten var att hålla på med street dance men fanns inget sånt här då när jag ville börja och när det väl kom så var jag så pass stor att jag var för feg. Så kan det vara och det får jag ångra bittert nu. ;P Men att hitta gymmet känns kanon då jag känner mig starkare i kroppen, mer vig och mindre problem med min rygg. :)
 
Har självklart mina mål och dom ska nås!
Men detta är ju något jag gör till stor del för att en bra och sund kropp som är stark och håller länge livet ut! 
 
Gör det för dig själv!
 
 
 

Spontant

Hej. :) 

Varit lite dålig på att blogga men tiden räcker inte alltid till. 

Igår vart det en date med Ida på dagen. Prata på en hel del om allt och inget. Hon är så sjukt vacker med sin mage, japp bebis! Gu vad den gärna får komma nu men är ju det tag tills det är dax för bebisen att komma ut så får vänta så fint! :) ❤️

Igår kväll vart det en kul spontanare med Erica. Tanken var lugn kväll men när Erica fråga så kunde jag inte säga nej hehe dålig karaktär! ;) 
 Vi satt här och sen drog vi ut en sväng. Tack för en trevlig kväll! :D 
Godmorgon

Ny dag nya möjligheter! 

Sovit som en gris i natt och ville inte gå upp. Jag hade fått för mig att det bara var tisdag idag och när jag insåg att det  var onsdag, så vart jag genast lite gladare! :D 

Hann inte träna igår tyvärr. Eller hann och hann, hade lite att styra med efter jag kommit från mormor och sen var det ju fotboll ganska snart efter. 

Så ben blir idag istället och kul ska det bli. Gillar att köra ben! :) /Fanny


Ny dag

Hej! 

Dax för ny dag och där med jobb (såklart). Idag är sån där dag det aldrig blir riktigt ljust ute och man blir bara tokseg. Vill ärligt ha lite snö nu så man inte bara får ljuset av det utan även kommer i lite stämning. Sjukt att det går mot slutet av november och är så varmt än ute. 

Efter jobbet blir det iväg till min mormor för lite fika. Allt för dålig på det och passar på att åka på lite namnsdagsfika. :) Sen träning, wohoo! Ben idag så får se hur man kan gå imorgon. ;P 


/Fanny

Träning

Wohoo! 

Äntligen tränat efter ett tag med skit i kroppen. Vart ett skönt rygg och triceps pass. Äntligen på banan igen vilket känns väldigt skönt. :)

Har även hunnit med lite körkortsplugg idag med. 

Bra start på veckan! :D 


/Fanny

helg

 
 
Idag har varit en riktig segsöndag där vi inte gjort många knop efter en riktigt bra gårdagen. Hade faktiskt riktigt roligt ute! :) Vi sat här först en stund innan jag Giannis, Gustaf och Sanny drog ut en sväng. Träffa kul folk ute som vi hängde med och även fortsatte hemma hos oss en sväng och satt och snacka ett tag. Krogen var faktiskt helt ok, visst mycket folk osv men vilka man är med gör mycket. Bra stämmning med många skratt. Så som det ska vara helt enkelt! :)
 
Nu är det laddning inför ny vecka med träning (äntligen), för nu ska jag fasiken var fri från allt skit jag haft i kroppen som gjort att jag dött efter jobbet! Träning blandat med plugg består veckan av. För hej och hå vad bra det går nu. ;) Pluggat varje dag förra veckan och är riktigt taggad för att fortsätta i samma takt. KUL! :D Är väl på tiden att jag fixar det där körkortet nu! :)
 
Bilder från igår.
 
 
 
 (Giannis öga ser sjukt läskigt ut, vad hände?! haha)
 
 

H&M

 
 

Första sittningen

 
RIKTIGT NÖJD!
 
Första sittningen klar och kan inte vara nöjdare. 
Sjukt mycket bättre i verkligheten än på bild. Och inte gjorde det så ont heller, inga problem. Kvinna av stål, höhö! ;P Nästa sittning kör vi klart andra rosen och sen ska det fortsätta lite bak på ryggen/nedanför axeln med lite annat samt lite skuggningar runt om ska dit. Han gjorde ett riktigt bra jobb! 
 
 
 
 

Tattoo

Idag laddar jag för ny tatuering. Klockan ett kör vi första sittningen av två. Kommer bli så jäkla bra tror jag. Och det är armen som ska få sig lite snygg färg på! ;) 

Bild kommer! 
Helgen!

Hej. 

Vart en riktigt lugn och skön fredag med mys i soffa med babe, låg halva natten och kolla på film. :) 

Lördagen starta upp med att dra till Linda för att lägga makeup på fina Jess. Sen hem och baka knäckebröd. Gud vad gott det blev och riktigt nyttigt. Riktigt bra kombination med andra ord. :) 


Sen drog vi och åt med sannys mamma med resten av sällskapet. Sandra om du läser detta, god jul! ;P

Vela fram och tillbaka om kvällen. Men klättra på väggarna så jag och Tess bestämde oss för vin. Riktigt kul att träffa Tess och trevligt hade vi två. Annars var det inget spec, att man inte lär sig att krogen inte är kul. Hur ofta alla gånger vaknar man upp med känslan att det var otroligt kul ute?! Inte allt för ofta.. 


Söndagen var vi i Stigtomta och åt mat. 
På kvällen föreslog Sanny att vi skulle åka och köpa lite gott och så blev det. Men tog tre bitar av godiset sen valde jag morötterna. För sött.. Fan nu börjar det bli illa när man tycker saker är för sött. Haha Aja bästa avslutet på söndagen och precis vad jag behövde. ❤️

/Fanny 

tacos-fredag

 
Måste säga att det känns bättre även om förkylningen ligger i så går det åt rätt håll. :) Hoppas halsen är helt bra imorgon för jag vill träna. Jäklar vad jag har abstinens nu efter det. Bara suger i kroppen efter att få röra på sig och svettas lite. Känslan när man går ifrån gymet och gjort ett bra pass är svårslagen. 
 
Lugn och skön fredag i soffan ikväll med min babe. Tacos och sons och ska väl snart se någon mer film. Skönt med lugna fredagar (nu hade jag inte så mycket väl dock om jag ska bli av med förkylningen) att starta helgen med. 
 
Laddar nu inför imogon då jag ska få lägga en festmakeup på fina Jess, som jag saknar att hålla på med det mer. Hojta om ni är sugna på att bli fixade för kvällen lr likande. ;P
 
 
 

Fredag

Hej. 

Fredag och kunde varit bättre då jag är förkyld (som alla andra just nu). Varit mycket sjukt i veckor på jobbet och att jag klarat mig så här länge utan att bli förkyld för än denna vecks är bra för att vara jag. ;) Sämst imunförsvar men kanske alla vitaminer jag blivit duktig med gjort susen. :) 

Hoppas det är bättre tills imorgon iaf. Då är det nämligen makeup jobb och sen på em ska vi äta mat med Sannys mamma, bror och min fina svägerska och vän, Sandra. <3 Lite familjens tema i helgen tror jag då vi åker till mina föräldrar på söndag på mat. Gött! :D 

Ne bort förkylning och välkommen helg (snälla)!! 😃


/Fanny

Ombyte förnöjer!

 
Vill verkligen ha en ny jacka till vinter, har bara en nämligen och kan vara kul att ha en att byta med. För man har ju sin jacka dagligen och faktiskt ganska lång tid av året. 
 
 
 

Ebay!

 
SJUKT vad man kan hitta mycket snyggt på Ebay och BILLIGT
Älskar ebay, dels för priserna och sen för man hittar saker ingen annan kommer springa runt med för det mesta. Om inte annat så vet man vart dom hittat dom. ;)
 
 

Tapaskväll

Hej! 

Riktigt bra kväll igår. Bam! God mat i överflöd och mycket nytt kul man fick testa. Mysig middag på sju pers. Lagom när man äter sådär då man pratar tillsammans och blir inte uppdelat dom det blir om msn är för många. Satt länge och åt och drack gott. Sen tillkom två till efter maten. :) Detta får vi göra oftare! 

Vi gick ut en sväng sen. Testa nya stället. Dött va ordet. Trodde det skulle vara proppat vid nyöppning och att folk var trötta på O'learys men icke. Vilken flopp! Men är man ett bra gäng blir det bra ändå men självklart är det faktiskt alltid trevligast hemma. Så nästa gång blir det nog hoppa krogen helt. 


Idag har vi haft en slappardag. Vi har verkligen legat i sängen hela dagen och plöjt filmer och myst. Skönt att ha sånna dagar ibland. Inga måsten, inga krav och bara va. :) 

Bra helg! :)

/Fanny

Bra dag!


Riktigt bra dag! :) 

Hunnit med en massa idag vilket känns riktigt skönt. Sånna dagar behövs! 

Har även hunnit med en lunch med Sandra. Sen sprang jag på Ida och blev en tur med henne på stan och sen efter det sola jag och Tess. Hunnit med att träffa tre av mina pinglor idag!, inte dåligt det alls :D 

(Jag idag. Konstigt det känns än med kort hår.)

Väl hemma sydde jag nya kuddar till stolarna på balkongen. Dom innan var så slitna men nu är det nytt fräscht tyg på dom igen. 

Hoppa fest ikväll och valde soffa och film istället. Skönt! Laddar istället för imorgon kväll! ;) 

Tapaskväll med några goa tjejer hemma hos mig imorgon. Ska bli riktigt trevligt! :D Sen blir det klackarna i taket och se hur nya stället är. Woopa!! 🍸

/ Fanny

Tattoo

Nedräkningen har börjat!

Om två veckor är första sittningen av två av min nya tatuering. Går lite större än dom tidigare denna gång! ;) 

LÄNGTAR
Fredag och ledig

Godmorgon. :)

Fredag och sovmorgon! Lyxigt känns det då man aldrig annars är ledig en fredag. :) Sitter nu och dricker mitt måste, en kopp te på morgonen. 

Sen har jag tusen saker jag ska dona och fixa med. För mig är det avkoppling, att ta tag i massa jag inte hunnit. :) 


Ha en fin dag! 

/Fanny